loading...

 Pădurea Shilin din China este un ansamblu de formațiuni calcaroase, apreciat ca fiind o minune naturală încă din timpul dinastiei Ming.

padurea-de-piatra-din-china-cum-arata-prima-minune-a-lumii_2

Shilin, padurea de piatra din sud-vestul Chinei, este un uimitor ansamblu de formatiuni calcaroase, din provincia Yunnan.

Zona este apreciata inca din timpul dinastiei Ming, 1368 – 1644, cand era cunoscuta drept intaia minune a lumii. Totusi, padurea de piatra a fost inscrisa in circuitul turistic abia in anii ’50 si inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 2007.

padurea-de-piatra-din-china-cum-arata-prima-minune-a-lumii_1

Stancile de calcar par iesite din pamant, multe dintre ele semanand cu niste copaci pietrificati, de unde si numele zonei, Shilin (n.r. Shí, piatra, stanca si Lín, crang, padure). Relieful deosebit se intinde pe 400 de kilometri patrati si include „paduri” de diferite dimensiuni, rauri, lacuri, pesteri si cascade.

padurea-de-piatra-din-china-cum-arata-prima-minune-a-lumii

Geologii spun ca cum 270 de milioane de ani, in perioada carbonifera a erei Paleozoice, pe locul stancilor se afla o mare intinsa. In timp, miscarile litosferei au cauzat retragerea apelor si au scos la suprafata calcarul. in timp, vantul si ploaia au erodat stancile, care au capatat forma din prezent, a unor stalpi sau trunchiuri de copaci, cu o inaltime de pana la 30 de metri.

Stancile din zona sunt formate de fenomene naturale, in sute de milioane de ani, in afara uneia, spun localnicii. Conform acestora (n.r. cunoscuti sub numele de Sani), Ashima, o fata frumoasa din antichitiate, s-ar fi nascut in zona. Tanara s-ar fi indragostit de un pastor numit Ahei, dar, inainte sa se marite cu el a fost rapita de fiul unui om bogat din imprejurimi. Desi iubitul ei a salvat-o si au plecat impreuna spre casa, Azhi, rapitorul, a deschis o ecluza care a inundat zona si a ucis-o pe Ashima. in locul in care a murit a aparut o stanca inalta care le ocroteste pe femeile Sani si le reaminteste ca au libertatea sa isi aleaga sotul.

Foto: Shutterstock

 

LĂSAȚI UN MESAJ