loading...

Podurile sunt acele construcţii care ne aduc împreună, care ne leagă unii de aţii şi care fac ca lucrurile să meargă mai repede, chiar dacă natura a ales să le despartă.

În lume există milioane de poduri, mai vechi sau mai noi, dar toate având acelaşi rol – de a crea o legătură între cei aflaţi de o parte şi de alta a unui obstacol. Am ales 10 din cele mai spectaculoase poduri care merita traversate.

1. Podul Shaharah – Yemen

Podul Shaharah – Yemen
sursa foto: rasputin.md

A fost construit în secolul al XVII-lea, la 300 de metri deasupra abisului şi face legătura între micul sat Shaharah şi restul lumii. Constructia a fost iniţiată de un lider local.

2. BP Bridge – Chicago (SUA)

Bp_bridge
Sursa: wikimedia.org

Fără a avea o istorie îndelungată BP Pedestrian Bridge sau mai scurt BP Bridge, este una dintre cele mai curioase construcţii. A fost dat în folosinţă pe 16 iulie 2004, are o lungime de 285 metri şi o lăţime de 6 metri. El îndeplineşte un rol inedit şi anume cel de barieră de sunet între extrem de circulata autostradă Columbus Drive şi Parcul Millennium, din apropiere. Podul uimeşte şi prin forma sa biomorfică, imitând extrem de bine un şarpe.

3. Podul suspendat Capilano – Vancouver (Canada)

Podul suspendat Capilano – Vancouver (Canada)
Sursa: st.gde-fon.com

Dacă vă doriţi adrenalină, o variantă ar fi să încercaţi să treceţi peste podul suspendat Capilano din Vancouver. Este cea mai veche atracţie turistică a zonei, fiind construit în 1889, de un inginer scoţian, George Grant Mackay. Podul actual are o lungime de 137 metri şi se află la o înălţime de 70 de metri deasupra râului. La începutul secolului au fost făcute o serie de modificări, în sensul că frângiile folosite la construcţia iniţială au fost înlocuite pentru mai multă siguranţă de cabluri de oţel. Anual, atrage peste 800.000 de vizitatori.

4. Podul Vechi (Stari Most) – Mostar (Bosnia-Herţegovina)

Podul Vechi (Stari Most) – Mostar (Bosnia-Herţegovina)

Poate unul dintre cele mai frumoase monumente ridicate de Imperiul Otoman este şi podul Stari Most, din Mostar. Acesta a fost construit în secolul al XVI-lea, de otomani şi traversează râul Neretva, legând cele două părţi ale oraşului Mostar. Edificiul otoman, ridicat în timpul domniei unui dintre cei mai mari conducători ai Imperiului, Suleiman Magnificul, a rezistat 427 de ani, fiind distrus pe 9 noiembrie 1993, în timpul războiului croato-bosniac. Ulterior edificiul a fost reconstruit după modelul original şi redeschis trecătorilor pe 23 iulie 2004. Construcţia podului a durat aproape 10 ani din 1557 până în 1566. La momentul în care a fost finalizat acest pod era cel mai mare arc construit din lume.

5. Podul Trift – Elveţia

Podul Trift – Elveţia

Cel mai lung pod suspendat din Alpi, având 170 de metri şi fiind situat la o înălţime de 100 de metri, este Trift  din Elveţia, care a fost construit deasupra unui lac. Este străbătut anual de aproximativ 20.000 de turişti, care merg să viziteze gheţarul Trift. Primul pod a fost construit în 2004, însă nu s-a dovedit a fi suficient de bun pentru afluxul de turişti. Din acest motiv în 2009 s-a construit actualul pod care s-a inspirat din cele realizate în Nepal din frânghii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ